Töölönlahti

Aivan Helsingin sydämestä alkava Töölönlahden puistoalue on monipuolinen luontokohde, jossa ihmisvilinään tottuneita lintuja pääsee usein näkemään myös varsin läheltä. Rannoilla pesii muun muassa erittäin uhanalainen nokikana, silkkiuikku ja useita sorsalajeja, ja toisinaan alueella on tavattu esimerkiksi harvinainen pikku-uikku. Töölönlahden julkkis, vitivalkoinen leukistinen sinisorsa on tuttu näky jo vuodesta 2016. Puiston nurmilla voi kohdata toisenlaista lajistoa – vaikkapa laulurastaan!

Laulurastas

Laulurastaan (Turdus philomelos) katse sai minut kerran miettimään elämän toistuvia ratoja ja tarkastelemaan niitä koneistoja, joista oma elämä ja arki koostuu. Rastaan elämään kuuluvat vuosittaiset muuttomatkat talvehtimisalueilta pesimäseudulle ja takaisin, ja niiden varrella se elää täyttä rastaan elämää. Ihminen on kuitenkin määritellyt ihmiselämän niin monta kertaa uudestaan, että on vaikeampi määritellä, minkälaiset sisällöt ovat osa hyvää ihmiseloa. Laulurastas-kappale käsittelee kalvavaa epäilystä siitä, että on tullut asettuneeksi tiettyihin elämän pyöriin osaamatta enää erottaa tapojaan luonnostaan.

Lue myös Havaintovihko-kirjoitukseni Laulurastaasta, ja katso kappaleen Töölönlahdella kuvattu virallinen musiikkivideo!

 

Olet Soivan linturetken havaintopaikalla! Katsele hetki ympärillesi ja herkistä korvasi lintujen äänille – emme ole yksin kaupungissa!

Soiva linturetki on osa Helsinki-päivää 12.6.2021. Suuntaa seuraavaksi vaikkapa Kauppatorille!

Koe koko linturetki täällä!

 

Jaa havaintosi!

#havaintovihko #helsinkipäivä