Linturetkiopas

Näillä ohjeilla Soiva linturetki Helsingissä on antoisimmillaan!

Mikä on Soiva linturetki Helsingissä?

Soiva linturetki on Helsinki-päivään 12.6.2021 toteutettu kokonaisuus, jossa yhdistyy luontoretken, kaupunkisuunnistuksen ja konserttielämyksen elementtejä. Yhdeksästä karttaan merkitystä paikasta Helsingin alueella löytyy infotaulu, joka sisältää linkin kyseisellä paikalla taltioituun musiikkiesitykseen. Esitykset ovat Jimmy Träskelinin Havaintovihko-sarjan lauluja, jotka käsittelevät ihmisen ja luonnon välistä suhdetta lintujen kautta. Soivan linturetken ohjelmistossa ne nivoutuvat tavalla tai toisella kuhunkin kohteeseen.

Mitä tarvitsen mukaan linturetkelle?

Älypuhelin on kenties hyödyllisin väline tällä linturetkellä! Sen avulla tarkastelet tätä sivustoa ja napautat esimerkiksi infotaulujen tarkat sijainnit esille Google Maps -karttasovellukseen retkikohteiden karttasivulla. Älypuhelimella luet myös QR-koodit infotauluista ja katselet niiden kautta avautuvat videoesitykset. Videoiden musiikin kuuntelua varten suositellaan myös kuulokkeiden mukaan ottamista! Luonnollisesti retkelle kannattaa ottaa myös ainakin kiikarit lintujen tarkkailua varten.

Miten löydän infotaulut retkikohteissa?

Infotaulut on sijoitettu näkyvälle paikalle, ja tunnistat ne Sofia Koistisen värikkäistä kuvituksista. Soivan linturetken karttasivulla on sanallinen opastus kunkin infotaulun tarkemmasta sijainnista sekä linkki Google Maps -karttapisteeseen.

Mitä jos en silti löydä infotaulua?

Aina on mahdollista, että taululle on tapahtunut jotain ja se on kadonnut paikalta. Pyydämme silloin ystävällisesti, että ilmoitat asiasta meille tekijöille, jotta taulu saadaan takaisin paikoilleen! Kadonneen taulun sisällön pääset näkemään Soiva etälinturetki -sivun kautta.

Löysin taulun! Mitä nyt teen?

Ehkä tärkeintä on pysähtyä katsomaan ympärillesi. Olet hienolla paikalla, ja ympärilläsi on todennäköisesti mielenkiintoista lähiluontoa ja lintuja. Niistä tarpeeksi nautittuasi voit lukea infotaulun ja skannata älypuhelimellasi QR-koodin, jonka kautta pääset katsomaan musiikkiesityksen.

Mikä on QR-koodi ja kuinka luen sen?

QR-koodi löytyy infotaulun alalaidasta. Se on neliömäinen kuvake, jossa on mustia ja valkoisia pikseleitä. Avaa älypuhelimellasi QR-koodeja lukeva sovellus (esimerkiksi Apple-laitteilla normaali kamerasovellus lukee koodeja) ja suuntaa kamerasi koodiin. Laite lukee sen ja ohjaa sinut verkkosivulle, josta löydät esityksen ja muuta tietoa.

En saa QR-koodia luettua! Mikä eteen?

Ei hätää! Koodikuvakkeen yhteydessä on myös nettiosoite, joka vie samaan paikkaan kuin koodi. Näpyttele se selaimeesi!

Voiko linturetkelle osallistua, vaikka ei pääsisi lähtemään retkikohteisiin?

Kyllä, kaikki Soivan linturetken verkkosisältö on katsottavissa vapaasti Soiva etälinturetki -sivulla. Siellä voit myös katsoa esitykset uudestaan rauhallisemmassa ympäristössä, jos retkikohteissa lintujen havainnoiminen vei liikaa huomiota!

Voiko linturetkelle lähteä Helsinki-päivän jälkeenkin?

Kyllä, Soiva linturetki on koettavissa kokonaisuudessaan 1.9.2021 asti. Tämän jälkeen infotaulut poistetaan maastosta.

Uskaltaako linturetkelle lähteä koronasta huolimatta?

Kaikki Soivan linturetken kohteet ovat ulkotiloja, joissa koronaturvallisen etäisyyden pitämisen pitäisi olla helppoa. Ollaan kuitenkin huomaavaisia toisia retkeilijöitä kohtaan! Infotaulujen linnut ovat armeliaita ja pysyvät paikallaan, vaikka joutuisi hetken odottamaan omaa tiirailuvuoroaan.

Näin lintuja ja nautin muutenkin luonnosta! Mitä teen?

Kerro maailmalle! Jaa tunnelmasi sosiaaliseen mediaan hashtagilla #havaintovihko ja #helsinkipäivä. Lintuhavainnot voit ilmoittaa myös Tiira-tietokantaan.