Havaintovihko – lauluja linnuista ja ihmisistä

Havaintovihko-kirja

Havaintovihko-LP

Tilaa Havaintovihko omaksesi verkkokaupasta

Havaintovihko – lauluja linnuista ja ihmisistä on laulaja-lauluntekijä Jimmy Träskelinin toinen sooloalbumi. Muun muassa Kansanmusiikki-instituutin julkaisuvastaavana ja levynkansitaiteilijana tunnettu Träskelin tarjoilee kymmenellä tunnelmallisella folk-raidallaan löytöretken ihmisen ja häntä ympäröivän luonnon väliseen monimutkaiseen suhteeseen. Retkioppaakseen lauluntekijä valitsi linnut, joiden elämää Träskelin on seurannut vuosituhannen vaihteesta lähtien.

Vaikka muutaman viime vuoden aikana syntyneiden kappaleiden keskiössä olivat linnut, jotka antoivat jokaiselle laululle myös nimensä, lauluntekijä huomasi aiheidensa tarjoavan kurkistuskulman ennen kaikkea ihmisyyteen. Siten Laulurastaasta tuli laulu arjen haasteiden kohtaamisesta, ja Tervapääsky nousi siivilleen unelmien, vapauden ja itsensä toteuttamisen metaforana. “Mitä enemmän kirjoitin linnuista, sitä enemmän tulin kirjoittaneeksi ihmisistä”, Träskelin toteaa.

Havaintovihkon laulut syntyivät mielikuvista, joita Träskelinin omat lintuhavainnot ja luontokokemukset olivat vuosien varrella synnyttäneet. Kappaleessa Punavarpunen nimilajin iloluontoinen laulu sulautuu osaksi rakastumisen huumaa. Sepelkyyhky puolestaan pui kaupunki-ihmisen ärsyyntyneisyyttä liian lähelle pyrkivien luontokappaleiden seurassa, ja Lehtopöllö maalaa vivahteikkaan tarinan ystävyydestä ja lapsuuden lopusta.

Laulukokoelman perimmäinen sanoma onkin oivallus siitä, kuinka monimuotoinen luonto tarjoaa sisältöä ihmiselämään, halusi sitä tai ei. Laulujen kantaaottavampi puoli esittäytyy esimerkiksi Peltosirkku-kappaleessa, joka rinnastaa autoituneen maaseudun dramaattisen nopeasti taantuneeseen ja nykyään erittäin uhanalaiseen peltosirkkuun. Peltosirkku on aiheena ajankohtainen, sillä Suomen lintuyhdistysten kattojärjestö BirdLife Suomi nimesi sen vuonna 2020 Vuoden linnuksi pyrkimyksenään edistää tietoisuutta lajin ahdingosta.

Havaintovihkon laulut äänitettiin tuottaja Antti Järvelän avustuksella keväällä 2020. Musiikin keskiössä ovat Träskelinin laulu ja kitara, mutta levyllä lauluntekijä saa seuraakseen maamme kansanmusiikkikentällä tunnettuja huippumuusikoita: Antti Järvelä (bassot, kielisoittimet), Minna Koskenlahti (rummut ja perkussiosoittimet), Lassi Logrén (viulut ja taustalaulu) ja Leeni Wegelius (taustalaulu).

Levyn rinnalle syntyi myös kokoelma kirjoituksia, jotka avaavat laulun aiheita laajemmin ja pureutuvat tarkemmin esimerkiksi luonnossa käynnissä olevan monimuotoisuuden hupenemisen trendiin.

Havaintovihko-kirjan kirjoitukset ovat vuoroin maalailevia tarinoita, luontoon ja ihmisyyteen syventyviä pohdintoja sekä lintumaailman tietoiskuja. 64-sivuinen teos on myös graafikkona tunnetun tekijänsä visuaalinen taidonnäyte, jonka sivuja koristavat värikkäät ja tunnelmalliset luontokuvat ja piirustukset.

Havaintovihko on saatavilla suoratoistopalveluista. Sen fyysinen laitos on 64-sivuinen pehmeäkantinen kirja, jonka liitteenä on CD-levy tai digitaalinen latauslipuke. Havaintovihkosta julkaistiinn lisäksi vinyylipainos keväällä 2021.