Viikki

Vanhankaupunginlahden välittömästä läheisyydestä löytyvät Viikin pellot ovat Helsingin mielenkiintoisimpia linturetkikohteita. Täällä tavataan vuosittain monia harvinaisia läpimuuttajia, ja alueen pesimälinnusto on runsas ja monipuolinen. Näin lähellä kaupunkia on myös poikkeuksellista päästä nauttimaan peltomiljöön lajistosta. Voisikohan täällä laulaa vielä joskus myös maaseutumme entinen tunnuslaji, luonnostamme jo lähestulkoon kadonnut peltosirkku?

Peltosirkku

Peltosirkku (Emberiza hortulana) oli aikoinaan suomalaisen maaseudun runsaslukuisimpia lintulajeja, ja sen haikea laulunsäe (englantilaisittain tulkittuna ”little bit of bread and no cheese”) kuului viljelysmaiden äänimaisemaan. 1980-luvulta lähtien laji on kuitenkin taantunut dramaattisesti. Lajin kannasta on tähän päivään mennessä kadonnut 99 prosenttia, ja on odotettavaa, että se katoaa Suomen luonnosta kokonaan. Syitä taantumiseen voi olla monia, mutta sen taustalla tuntuu olevan maatalouden teollistuminen ja sitä kautta linnun elinolosuhteiden muuttuminen. Peltosirkku-kappaleessani peltosirkun laulun vaimeneminen yhdistyy maaseutumme autioitumiseen. Laulu valmistui keväällä 2020, ja samana vuonna BirdLife Suomi nimesi peltosirkun vuoden lajiksi nostaakseen lajin ahdinkoa esille mediassa.

Lue myös Havaintovihko-kirjoitukseni peltosirkusta, ja katso kappaleen virallinen musiikkivideo!

 

Olet Soivan linturetken havaintopaikalla! Katsele hetki ympärillesi ja herkistä korvasi lintujen äänille – emme ole yksin kaupungissa!

Soiva linturetki on osa Helsinki-päivää 12.6.2021. Jos kävit jo Lammassaaressa, suuntaa vaikkapa Käpylään Taivaskalliolle!

Koe koko linturetki täällä!

 

Jaa havaintosi!

#havaintovihko #helsinkipäivä