Taivaskallio

Käpylän Taivaskallio on Helsingin korkein luonnollinen kallio, joka kohoaa 60 metrin korkeuteen. Paikalla toimi vuosina 1939-44 ilmatorjuntapatteri Taivas. Nykyään ilmapiiri Taivaskalliolla on kuitenkin leppoisa, ja paikka on suosittu ulkoilu- ja luontokohde. Kauas aukeava näkymä herättää toiveikkuutta – mitäpä jos viettäisit täällä syyspäivää petolintujen muuttoa seuraillen? Tai laskisit helteisenä kesäiltana Helsingin yllä kiitävät tervapääskyt?

Tervapääsky

Tervapääsky (Apus apus) on ihmeellinen, kiitäjälintuihin kuuluva lintu, joka viettää valtaosan elämästään ilmassa. Lähdettyään pesästä se jopa nukkuu lennossa ja palaa maahan lähinnä pesimistarkoituksissa. Taivaalta kantautuva tervapääskyn kirskunta on varma kesän merkki, ja lintujen iloluontoisten lentosyöksyjen seuraileminen kuuluu edelleen monien suomalaisten suvitunnelmaan, vaikka laji onkin vähentynyt huolestuttavasti. Tervapääsky-laulun kirjoitin alun perin pikkusiskolleni, ja sen teksti käsittelee unelmia ja uskallusta syöksyä niiden perään.

Lue myös Havaintovihko-kirjoitukseni Tervapääskystä, ja katso kappaleen virallinen musiikkivideo!

 

Olet Soivan linturetken havaintopaikalla! Katsele hetki ympärillesi ja herkistä korvasi lintujen äänille – emme ole yksin kaupungissa!

Soiva linturetki on osa Helsinki-päivää 12.6.2021. Käpylästä voit jatkaa matkaasi kohti Töölönlahtea tai vaikkapa Viikkiä.

Koe koko linturetki täällä!

 

Jaa havaintosi!

#havaintovihko #helsinkipäivä