Mustikkamaa

Mustikkamaa on suosittu ulkoilualue, jolta löytyy muun muassa uimaranta, kahvila, ravintola ja tenniskenttä. Sen muutaman kilometrin pituisen luontopolun varrelta löytyy siis kaikenlaista viihdykettä, mutta ulkoilijan kannattaa pitää silmänsä auki myös lintuhavaintojen varalta. Lehdosta voi kuulua mustapääkertun laulua, ja rantakallioilla voi tavata vaikkapa kivitaskun. Surumielisen Västäräkki-lauluni päätähden tapaat täällä myös varmasti, iloluontoisena häntäänsä keikuttaen. Mutta jos viereiseltä saarelta kantautuu naukuva ääni, älä sitä merkitse havaintovihkoosi: Korkeasaaren riikinkukko on tarhalintu, eikä siten ”pinnakelpoinen”!

Västäräkki

Västäräkki (Motacilla alba) on kaikille tuttu keikkuvapyrstöinen kesävieras. Sen kaltaisiin, ihmisen melko lähelle päästäviin lajeihin pääsee helposti syntymään hieman erityisempiä suhteita, joiden kautta ihmisen ja luonnon välisiä yhteyksiä ja eroavaisuuksia voi tarkastella. Näin kävi itsellenikin aikanaan, kun eräällä saariretkellä kohdattiin henkitoreissaan oleva, elämänhalunsa heittänyt västäräkki. Tuon iltapäivän tapahtumat jäivät mieleeni ja jäsentyivät lopulta elämää ja kuolemaa pohdiskelevaksi Västäräkki-kappaleeksi.

Lue myös Havaintovihko-kirjoitukseni Västäräkistä.

 

Olet Soivan linturetken havaintopaikalla! Katsele hetki ympärillesi ja herkistä korvasi lintujen äänille – emme ole yksin kaupungissa!

Soiva linturetki on osa Helsinki-päivää 12.6.2021. Suuntaa seuraavaksi vaikkapa Kauppatorille!

Koe koko linturetki täällä!

 

Jaa havaintosi!

#havaintovihko #helsinkipäivä