Lammassaari

Lammassaaren ruovikot ja niiden takana aukeava Vanhankaupunginlahti ovat lintuharrastajien suosikkikohteita Helsingissä, ja syystä: kun Soivan linturetken kuvaustiimi kävi täällä videoimassa musiikkiesityksen toukokuisena päivänä, kantautui korviin tuon tuostakin mielenkiintoisten lajien ääniä. Lajilistalle päätyivät mm. viiksitimali, pajusirkku, merikotka, ruokokerttunen, kultarinta, satakieli, luhtakana ja ruisrääkkä!

Rytikerttunen

Rytikerttunen (Acrocephalus scirpaceus) on tyypillinen laajojen rantaruovikoiden laulaja, jonka laulu erottuu sukulaislaji ruokokerttusesta (Acrocephalus schoenobaneus) yleissävyltään hieman sameampana ja yksitoikkoisempana. Sen laulua voikin helposti tulla hieman vähätelleeksi, mutta tarkempi kuuntelu paljastaa sen säkeiden seasta mielenkiintoisia matkintoja ja lystikkäitä fanfaarimaisia toitotuksia. Jälkimmäiset saivat minut kerran ajattelemaan euralaisen mestaripelimanni Kustaa Järvisen viulunsoittoa – ja se antoi tärkeän sysäyksen koko ajatukselle Havaintovihkosta ja laulusarjasta, joka käsittelisi lintuja ja ihmisiä.

Lue myös Havaintovihko-kirjoitukseni Rytikerttusesta.

 

Olet Soivan linturetken havaintopaikalla! Katsele hetki ympärillesi ja herkistä korvasi lintujen äänille – emme ole yksin kaupungissa!

Soiva linturetki on osa Helsinki-päivää 12.6.2021. Lammassaaresta siirryt helposti Viikkiin lajirikkaita rantoja pitkin!

Koe koko linturetki täällä!

 

Jaa havaintosi!

#havaintovihko #helsinkipäivä